Dlaczego dbanie o urządzenia gastronomiczne jest tak ważne?
Kuchnia to takie miejsce w każdej restauracji, gdzie najtrudniej utrzymać odpowiednią czystość. Higieniczne warunki pozwalają na przygotowywanie wysokiej jakości potraw, a także gwarantują bezpieczeństwo ich konsumpcji. Niestety zdarza się, że wielu restauratorów popełnia podstawowe błędy w zakresie doboru odpowiednich środków do mycia urządzeń gastronomicznych. Brudny lub niedoczyszczony piec albo grill może skutecznie odstraszyć klientów, którzy w efekcie mogą podzielić się w sieci nieprzychylnymi opiniami na nasz temat. Po drugie, wcale nie trzeba przechodzić do kuchni, aby zauważyć, że utrzymywanie czystości w lokalu nie stoi na najwyższym poziomie.
Podstawowe zasady pielęgnacji urządzeń gastronomicznych
Aby należycie zadbać o higienę pracy i przedłużyć żywotność sprzętów gastronomicznych, trzeba regularnie czyścić i konserwować wszystkie powierzchnie. Poniżej przedstawiamy najważniejsze zasady dotyczące pielęgnacji urządzeń gastronomicznych:
#1 – Ustal harmonogram czyszczenia sprzętów gastronomicznych
Jedną z podstawowych zasad, która pomoże utrzymać czystość w kuchni, jest ustalenie harmonogramu sprzątania. Pracownicy powinni wiedzieć, co wymaga regularnego, a co okresowego czyszczenia. Do tego dochodzi znajomość odpowiednich środków myjących i zasad ich prawidłowego stosowania. Koniecznie trzeba działać systematycznie, usuwając zanieczyszczenia na bieżąco.
#2 – Korzystaj z chemii profesjonalnej do czyszczenia sprzętów gastronomicznych
Do czyszczenia sprzętów gastronomicznych winno się używać chemii profesjonalnej dla gastronomii, która od tej zwykłej różni się przede wszystkim stężeniem, co przekłada się na większą skuteczność działania. Profesjonalne środki czyszczące i chemia gospodarcza dla gastronomii są zazwyczaj bardzo silnymi koncentratami, które wymagają rozcieńczenia. Co więcej, mało osób zdaje sobie sprawę z tego, że tego typu środki praktycznie zawsze korzystają z innej substancji czynnej. Dzięki odpowiedniej koncentracji można przygotować wydajny roztwór roboczy, który zużywa mniej preparatu w porównaniu do produktów dostępnych w supermarketach. Dzięki mocniejszym preparatom skutecznie można sobie poradzić nawet z tymi bardzo uporczywymi zabrudzeniami.
#3 – Pamiętaj o dokładnym czyszczeniu wszystkich zakamarków w kuchni
Czystość w kuchni lokalu gastronomicznego to nie tylko dbanie o sprzęty, ale również czyszczenie mniej oczywistych miejsc, gdzie również gromadzą się bakterie i zarazki, takich jak płytki nad zlewem, ściana za kuchenką, podłoga pod szafkami, wysoko usytuowane półki itd.
Jakich środków używać do czyszczenia urządzeń gastronomicznych?
Oferta chemii profesjonalnej dla gastronomii jest bogata. Wśród profesjonalnych środków czyszczących znajdziemy preparaty do higieny powierzchni i urządzeń, środki chemiczne do odkamieniania, preparaty do dezynfekcji urządzeń gastronomicznych, środki do usuwania tłustych zabrudzeń, preparaty do mycia piekarników, grilli i pieców, preparaty do stali nierdzewnej i wiele innych. Dezynfekcja jest szczególnie ważna np. po obróbce surowego mięsa. Ze względu na stały kontakt z potrawami, smażenie, gotowanie, piec jest jednym z najszybciej brudzących się sprzętów w gastronomii. Zabrudzenia na nim należy usuwać na bieżąco, ponieważ nieusunięte zadymienie może mieć wpływ na smak naszych potraw. Profesjonalne środki czystości dedykowane lokalom gastronomicznym są bardziej skoncentrowane. Dzięki temu skutecznie usuwają zabrudzenia, tłuste, zaschnięte plamy oraz przeciwdziałają rozwojowi bakterii, pleśni, grzybów. Ich składy zostały tak opracowane, by sprostać standardom bezpieczeństwa i higieny wymaganym w kuchniach gastronomicznych.
Środki do czyszczenia i konserwacji powinno się dobierać według przeznaczenia. Nie da się kupić jednego wielofunkcyjnego preparatu do czyszczenia wszystkiego. Warto również pamiętać o tym, aby nie używać środków czystości pochodzących z niesprawdzonego źródła, ponieważ mogą one wchodzić w reakcje chemiczne i trwale uszkodzić powierzchnię.
Zmywarki gastronomiczne też myjemy!
Stos naczyń do zmywania to norma w każdej restauracji. Dlatego profesjonalna zmywarka gastronomiczna z funkcją wyparzania to podstawa w lokalu gastronomicznym. Do mycia naczyń w zmywarkach gastronomicznych należy używać dostosowanych do tego preparatów myjących np. profesjonalnych środków do zmywarek gastronomicznych przeznaczonych do maszynowego mycia naczyń. W przypadku szkła czy porcelany warto dodatkowo stosować specjalne płyny nabłyszczające do zmywarek, dzięki którym naczynia będą nie tylko umyte, ale również nabłyszczone. Ze względu na warunki, w jakich pracują zmywarki, należy pamiętać również o ich myciu. Wnętrze zmywarki gastronomicznej trzeba regularnie czyścić i odkamieniać środkami do usuwania kamienia wodnego.
Dbałość o czystość w restauracyjnej kuchni to nie tylko kwestia wymogów higieniczno-sanitarnych, ale również bezpieczeństwa gości oraz pracowników. Odpowiednie działanie i używanie specjalnych preparatów czyszczących to inwestycja, ale i w dłuższej perspektywie oszczędność dla restauratorów. Sprzęt, o który nie dbamy właściwie i nie konserwujemy go, nie posłuży zbyt długo i narazi naszą restaurację na dodatkowe koszty.
Szukasz profesjonalnych środków czyszczących, które poradzą sobie z uporczywymi zabrudzeniami? Zapoznaj się z naszą ofertą taniej chemii profesjonalnej dla gastronomii.
Zadzwoń: 577-607-500, Odwiedź stronę: Kontakt